Press "Enter" to skip to content

Veilig chatten

Veilig chatten

Als je gaat chatten in de chatrooms is er geen zekerheid. Je kan in de chatwereld je voordoen als anoniem en met slechte bedoelingen aan pakken met een man of vrouw, zodat je er een virtuele avonturen mee kan beleven, maar ook echte seksuele avonturen. De chatters die al lang chatten hebben meer ervaring met de mensen die beginnen met chatten. Beginners en kinderen zijn daarom ook een makkelijke prooi. Als je de voorzorgsmaatregelen neemt dan kan chatten een verrijking zijn.

Geen peroonlijke gegevens

Als je aan het chatten bent moet je nooit je persoonlijke gegevens geven zoals je naam, adres, school, werkgever of telefoonnumer. Dit moet je niet doen voor latere bedreigingen of stalking die er van kan komen. Je moet ook niet zomaar jou email geven of geef geen email waar je naam in staat. Je moet oppassen voor de chatvissers, dat zijn meestal mannen die vrouwen uit een chatroom willen halen en verder wilt gaan op een messenger systeem. Verder is in de letterlijke en figuurlijke zin bedoeld. Je moet ook oppassen met het plaatsen van een foto, omdat iedereen die kan zien. Er kan gebruik worden gemaakt van jou foto en die je later gaat zien op het internet, ook al heb je die al weer weggehaald. Dus het is beter om geen foto van jou zelf te plaatsen

Voorzichtig zijn met de cam

Het kan zijn dat de gene met wie jij camt jou beelden gaat op slaan, dat kan om verschillende redenen gedaan worde. Je kan beter met iemand cammen die je al wat langer kent. Je moet je cam nooit aan zetten voor mensen die jou zo graag voor de cam willen zien of jou zelf aandringen. Mensen die hun cam in chatrooms openbaar zijn moet je ook beter vermijden. Je kunt het beste met iemand chatten die jou niet persee verplicht op de cam willen zien. Je moet vooral chatrooms vermijden die expliciete beelden op de webcam verbeelden.

Wachtwoord

Je moet een wachtwoord kiezen die ingewikkeld is. Je moet nooit een bijnaam, clubnaam of een huisdier als wachtwoord kiezen, want dat zijn makkelijk te raden. Het is verstandig om een wachtwoord te kiezen met cijfers en leeftekens doorheen. En praat nooit over jou wachtwoord.

Hoe meer leiding, hoe beter

Als een chatrooms meerdere moderators heeft, is de chat ook beter. Als er een chatroom is met geen moderator, dus iedereen kan doen en zeggen wat hij of zij wilt dan moet je die het beste vermijden. Een goede chatroom is een chatroom die geen ongerechtigheden accepteert en als dat toch gedaan wordt er maatregelen worden genomen. Een moderator doet al het voorwerk voor jou en je hebt een zekerheid dat jij niet lastig gevallen wordt. Als je toch lastig gevallen wordt kan je dat altijd melden bij de moderator. Je moet dan doorgeven wie jou lastig valt en wat hij dat doet. Als je lastig wordt gevallen kan je ook een printscreen maken en die dan als bijlage mee sturen.

Bescherm je computer

Open nooit een bestand die iemand naar jou toe stuurt, er kunnen namelijk virussen en wormen bevatten. En pas ook op voor mensen die niet hun cam willen openen, maar wel een foto van hun zelf willen sturen. Als dit gebeurt, kan je beter gelijk stoppen. Vooral omdat de kans groot is dat hij een foto stuurt die hij helemaal niet is. Je kan een bestand het beste alleen openen als je iemand goed kent.

Chat-etiquette

Geen caps

Teksten die met hoofdletters gebruikt worden, worden gezien als schreeuwen of agressivieit.

Geen overvloed

Je mag bij de chatroom geen teksten of emoticons herhalen. Als je dat toch doet, kan je van de chatroom verwijderd worden. Dit is zo doordat er mensen op de chatroom zijn die reclame voor een ander bedrijf maken.

Geen a/s/l

De ASL vraag is de vraag die het meest populair is, het betekent age sex location. Meestal zeggen zij dit gelijk in plaats van hallo te zeggen. Gebruik daarom niet deze afkorting maar vraag persoonlijk naar hem of haar. Het is beter om jou zelf eerst voor te stellen en daarna vragen aan hem te stellen. Een leeftijdsvraag wordt vaak oneerlijk beantwoord, dus dit is een zinloze vraag. Over het geslacht kan er ook gelogen worden. 9/10 wordt die vraag niet eerlijk beantwoord.

Fatsoen

Een chat geldt hetzelfde voor in real life. Als je iemand discrimineert of geweldadige teksten stuurt is dat niet geaccepteerd in de chat. Je kunt beter niet schelden of schuttingtaal gebruiken. Als je toch uitgescholden wordt, moet je daar niet op reageren. Je kunt het beste de persoon negeren en het melden aan de beheerders.

Geen massa-oproepen

Er worden massa-oproepen gestuurd in sommige chatrooms. Een voorbeeld is ‘’Ben je een meisje?’’ Typ dan 123. Dit wordt als storend gezien en niemand reageert erop.

Groeten

Als je in een chatroom zit met honderden mensen is het groepen niet nodig, maar jij zelf kan wel gegroet worden. In kleinere chatrooms kan je dat wel doen. Je moet je aanpassen naar de sfeer van de groep. Als de groep jou niet bevalt, dan kan je beter een andere zoeken.

Kloon niet

Er zijn kloners die op het zelfde IP adres zitten en hetzelfde chatroom, maar verschillende nickname hebben. Je moet daarom nooit dezelfde nickname gebruiken. Je moet het ook niet gebruiken om iemand te willen testen op zijn of haar vertrouwen of vooral niet de nickname van de moderator gebruiken.

Geen reclame

Er worden veel reclame gestuurd in een chatroom, maar dat is niet toegestaan. Je moet niet andere naar een website doorsturen en druk er ook niet op als jij er naartoe gelokt wordt. Er zijn altijd wel mensen die jou willen lokken om iets te doen of ergens heen te gaan om zo geld te verdienen. Dus klik nooit op links die je krijgt in chats.

Prive gaan

In sommige chats kan je prive gaan, maar dat wordt gezien als inbreuk op privacy. Vrouwen krijgen vaak veel verzoeken om prive te gaan, dus als je geen antwoord krijg moet je daar niet van op kijken of je wordt afgewezen. Het is ook niet van toepassing om iemand een prive chat te vragen want de meeste vrouwen zitten al in gesprek en zien dat niet voorbij komen.

Ontmoeten

Als je iemand niet goed genoeg hebt, moet je die ook niet gaan ontmoeten. Je moet minimaal ook telefonisch contact gehad hebben om met elkaar af te spreken. Het beste is ook om diegene voor de cam te zien zodat je weet dat hij echt is. Als de haast om jou te zien groter is dan is de kans dat er iets achter zit ook groot. Ontmoet elkaar op drukke openbare gelegenheden. Laat ook altijd aan iemand weten dat jij met iemand van het internet gaat afspreken, als je jong bent kan je zelf het beste iemand mee nemen. Als iemand dat niet wilt, dan kan je beter niet afspreken.

Voor ouders

Als je als ouder bent wil je graag weten met wie jou kind chat en waar zij mee bezig is. Zorg er voor dat jou kind met iemand chat die zij of hij kent en hou dat in de gaten. Op MSN worden de gesprekken opgeslagen die je later terug kan lezen. Neem regelmatig een kijkje op de computer van je kind. Je moet je kind ook duidelijk maken over de risico’s van de chatrooms en als zij slachtoffer worden van cyberpesten moeten zij dat ook aangeven. Er zijn kinderen die het leuk vinden om een grote vriendenlijst te hebben en voegen iedereen maar toe. Leer je kind dat dat niet goed is en leer dat je nooit iets moet doen wat een ander zegt.
Het belangrijkste is dat je niet alles moet geloven wat een ander zegt. Iemand kan heel goed zich anders voordoen dan hij of zij echt is.
Veel gebruikte chatafkortingen

Thank you = ty
You’re welcome = yw
Be right back = brb
Laughing out loud = lol
Rolling on floor laughing = rofl
My ass off = mao
In my humble opinion = imho
See you = cu
By the way = btw
In real life = irl
Please = pls
Welcome back = wb
For your information = fyo

Smileys

Blij = 
Boos = 
Geschrokken = :-0
Droevig, met traan = :’-(
Knipoog = 😉
Tong uitsteken = 😛

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *