Press "Enter" to skip to content

Geschiedenis van chatten

Geschiedenis van chatten

In 1988 werd er voor het eerst een chat server gemaakt. Maar tegenwoordig is het heel normaal. De geschiedenis gaat al best ver terug.
Geschiedenis van het chatten
Het eerste chatkanaal werd ontwikkeld door Jarkko Oikarinen. Hij komt uit Finland. De man staat tegenwoordig bekend met de naam WiZ. De eerste server werd gemaakt in 1988. Het programma had de naam Internet Relay Chat, die werd afgekort tot IRC. Hij wou in het begin de MultiUserTalk verbeteren. IRC bleek een succes te zijn en het groeide wereldwijf. Je kunt het programma downloaden.

In 1988 werd een programma ICQ ook ontwikkeld. Als je die zo uit spreken hoor je ‘’I seek you’’ , dat betekent in het Nederlands ik zoek jou. Je kunt het programma op het internet downloaden en je kunt met elkaar chatten door berichten te versturen. Je account heeft een ICQ nummer, die kun je aan je vrienden en familie geven, zo kunnen zij jou makkelijk toevoegen. Je kunt zoeken naar mensen met dezelfde woonplaats of dezelfde interesses. ICQ is in Nederland een tijd lang populair geweest onder de jongeren en onder de volwassenen.

MSN Messenger

MSN messenger ontstond in 1995 en werd bekend in 2000. Als je een email adres bij hotmail had, kon je inloggen bij MSN messenger, je moest alleen het programma op je computer installren. Later werd de naam veranderd in Live Messenger. Maar iedereen noemt het nog steeds gewoon MSN.
In 2009 werd die chatprogramma in Nederland het meest gebruikt. In Verenigde Staten wordt juist AOL Instant Messenger gebruikt.

msn

Websites om te chatten

Er zijn naast die chatprogrammas ook websites waar je kunt chatten. Je hebt grote site’s maar je hebt ook sites die wat kleiner zijn. Je hebt ook chatboxen, waar je onder tussen een spelletje tegen elkaar of alleen kunst spelen. Welke site het eerste was is niet echt te achterhalen omdat die ontwikkeling te snel is gegaan.

SMS

Later kwam ook de mobiele tefoon op de markt. In 2005 sprongen televisieprogramma’s hier vooral op in. Als je een berichtje stuurt naar het televisieprogramma kwam die in beeld op de televisie. Er ontstonden snel hele gesprekken tussen mensen op de teleivisie hierdoor. Het was niet zo heel leuk voor de ouders van de kinderen, omdat het sturen van een SMS heeft duur was. Je kunt dit tegenwoordig nog steeds doen, maar het wordt vooral gebruikt om geld te verzamelen voor bijvoorbeeld een goed doel.

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *